dinsdag 8 december 2009

De Positie van JNM hier in Kopenhagen - voor journalisten


COP 15, Kopenhagen, December 2009
Positie van JNM en Young Friends of the Earth Europe

De internationale gemeenschap moet voldoende actie ondernemen om het klimaat te beschermen voor jongeren, vandaag en in de toekomst. Over de toekomst van toekomstige generaties kan niet onderhandeld worden.

Wij zijn diep bezorgd over onze toekomst en de toekomst van onze kinderen. Grenzeloze groei is onmogelijk op een eindige planeet. De wereldleiders moeten dus verder gaan dan wat politiek haalbaar is en doen wat de wetenschap voorschrijft. Er is nood aan globale actie en we moeten NU IN ACTIE SCHIETEN.

Young Friends of the Earth Europe en JNM vragen een akkoord dat:
1. een catastrofale klimaatverandering vermijdt: dit betekent dat de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer teruggebracht moet worden tot 350 ppm zodat verzekerd kan worden dat de globale temperatuurstijging onder 1,5°C blijft. Ontwikkelingslanden moeten zich engageren om nationale reductieverminderingen te doen van minstens 40% tegen 2020, in vergelijking met 1990, zonder offsetting. We moeten in een koolstofvrije maatschappij leven tegen 2050.
2. eerlijk en ambitieus is: dit betekent dat industrielanden hun historische verantwoordelijkheid moeten erkenen en de leiding moeten nemen om hun emissies te verminderen. Ze moeten voldoende financiƫle middelen vrijmaken voor mitigatie, adaptatie en technologietransfer voor ontwikkelingslanden. Noch de Wereldbank, noch regionale banken mogen betrokken hierbij betrokken worden. Ontwikkelingslanden mogen voor hun eigen ontwikkeling niet dezelfde fout maken die de industrielanden begaan hebben: ze moeten een steenkool-intensieve ontwikkeling vermijden.
3. wettelijk bindend is: dit betekent dat industrielanden engagementen moeten aangaan voor de 2e verbintenistermijn van het Kyoto Protocol en dit moeten doen op basis van de wetenschap.

Het gaat hier om wat noodzakelijk is, niet om wat politiek nodig is. Hier, nu, vragen we om deze historische verantwoordelijk om te nemen.

1 opmerking: